Hava Durumu

#Yaş

Yeni Marmara Gazetesi - Yaş haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Yaş haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

5 yaş altı 41 milyon çocuk obezite tehlikesi altında Haber

5 yaş altı 41 milyon çocuk obezite tehlikesi altında

Bursa Kent Konseyi Sağlık Çalışma Grubu tarafından "Diyabet erken dönemde fark edildiğinde tedavi edilebilir bir hastalıktır" sloganıyla düzenlenen Diyabet Okulu’nun 2’nci dönem eğitimlerine konuk olan Özel Hayat Hastanesi Genel Cerrahi Obezite ve Metaboli Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Evren Dilektaşlı, diyabetin tedavi yöntemlerinin çok geliştiğini ve her hastaya, hastalığının hikayesine özgü bir tedavi yönetiminin uygulanması gerektiğini söyledi. Dilektaşlı, “Diyabeti obeziteden, obeziteyi ise diyabetten ayırmak mümkün değil. İkisi de birbirini arttıran hastalıklar. Bu hastalıklarının birçok sebebi var. Bunda elbette genetik faktörler başta geliyor. Fakat çevresel etkiler, hayat tarzımızdaki değişiklikler, çalışma şartları ve egzersiz eksiklikleri etkili oluyor. Obeziteyle yaşayan bireylerde Tip 2 diyabetin gelişme şansı 6 ile 12 kat artıyor. 2030 yılına kadar önlenebilir ölümlü hastalıklarda 7’nci sırada yer alıyor. Dünyada diyabet gün geçtikçe artıyor" dedi. Son yıllarda obez çocukların sayısında endişe verici artışların yaşandığının altını çizen Doç. Dr. Dilektaşlı, ”En önemlisi de geleceğin obez ve diyabet hasta adayları ne yazık ki çocuklarımız. 5 yaş altı çocuklarda fazla kilolu oranı yüzde 10,9'dur. Dünyada 41 milyon 5 yaş altı çocuk obez durumdadır. Önlenebilir bir hastalık. Bu sebeple farkında olarak hareket edilmeli. Uyguladığımız metabolik veya obezite cerrahisini diyabet grubu hastalıklarının tedavisinde kullanıyoruz. Burada şu unutulmamalı her diyabet hastasına cerrahi uygun değildir. Tansiyon, kolesterol yüksekliği, Tip 2 diyabet ve obeziteye ilişkin birçok hastalıklarının hepsi obezite cerrahisi ve obezite tedavisiyle düzelebilen hastalıklardan. Obez olmayan bireylerde de Tip 2 diyabet görülebiliyor. Bağırsaklarda bizim ameliyatla, yaptığımız değişiklikler hormonal olarak aktif olması gereken bağırsakları tekrar aktive ediyor. Tip 2 diyabette hormon salgısı azalan bağırsaklardan ameliyat sonrası birçok hormonun salgılanmasıyla kan şekerinin düşmesi gerçekleşiyor. Bu ameliyatın etkili olmasının sebebi de budur” şeklinde konuştu.

Nâzım Hikmet 120. yaş gününde anıldı Haber

Nâzım Hikmet 120. yaş gününde anıldı

Türk şiirini dünyaya tanıtan, şiirleri elliden fazla dile çevrilen, sevdayı, özlemi, özgürlüğü ve memleket sevgisini şiirleriyle buluşturan, Nâzım Hikmet Ran, 120. doğum gününde Nilüfer’de, “Bir düş olurdu” isimli sergi ve “Hiç ölünmeyecekmiş gibi yaşanacak” isimli müzik dinletisi ile anıldı. İlginin yoğun olduğu iki etkinliğin de adresi Nilüfer Belediyesi Nâzım Hikmet Kültürevi oldu. Farklı şairler tarafından Nâzım Hikmet adına yazılan 14 şiirin yer aldığı “Bir düş olurdu” isimli sergide, Abidin Dino’nun Nâzım’ı betimlediği bir eseri de bütünleyici bir kompozisyon olarak yerini aldı. Nejat Biçen’in tasarımını yaptığı serginin açılışına Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem de katıldı. “Hiç Ölünmeyecek Gibi Yaşanacak...” isimli müzikli dinletide de, dünya şairi Nâzım Hikmet’in çeşitli dönemlerde yazdığı otuz beş şiiri, sanatseverlerle buluştu. Hakan Gerçek, “Açların Gözbebekeri”, “Bahri Hazer”, “Güneşi İçenlerin Türküsü”, “Salkımsöğüt”, “Ceviz Ağacı”, “Karıma Mektup”, “Saat 21-22 Şiirleri'nden”, “Tahir’le Zühre Meselesi”, “Sıcaklarda”, “Yaz Yağmuru”, “Yaşamaya Dair”, “Masalların Masalı” gibi şiirleri seslendirirken, sahnede kendisine vokal ve gitarda Vedat Sakman ile Seda, klasik gitarda Koray Hatipoğlu, Bas gitar ve buzukide de Zafer Aslan eşlik etti. Şiir ile müziğin iç içe geçtiği ve bir “Dostlar sofrası” anlayışıyla gerçekleşen dinletide, Vedat Sakman, Nâzım Hikmet'in şiirlerini besteleyerek oluşturduğu “Masalların Masalı”, “Türküler”, “Odada İkimiz”, “Yine Sana Dair”, “Denize Dönmek İstiyorum” isimli şarkıları da seslendirdi. Nâzım Hikmet hayranları ve sanatseverlerin beğenisini kazanan müzikli dinleti sonunda sahneye çıkan Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, metinleri düzenleyen ve sahneye uygulayan Atilla Birkiye ve sahnede gösterdikleri performans sonunda ayakta alkışlanan bütün sanatçıları tebrik etti.

Bu kurslar sadece 55 yaş üstüne özel Haber

Bu kurslar sadece 55 yaş üstüne özel

Altınşehir Mahallesi’nde hizmet veren Olgun Gençlik Merkezi bünyesinde kurslar ilgi görüyor. Merkezde resim, müzik, seramik, ahşap boyama gibi çalışmaların ve kursların yapılacağı atölyeler, satranç ve tavla gibi oyunların oynanabileceği kafeterya bulunuyor. 55 yaş ve üstü vatandaşların sosyalleşmesi maksadıyla açılan ve katılımcılarını yaşlılıkla ilgili olumsuz inançlardan uzaklaştırdığı ifade edilen Olgun Gençlik Merkezi’nin ikincisi Beşevler Mahallesi’ne kazandırılacak. Bin 300’ün üzerinde vatandaşın kayıtlı olduğu merkezde kurslar ücretsiz olarak veriliyor. Talep olması durumunda farklı kurslar da açılabiliyor. Merkezlerin ikincisi ve üçüncüsü de yapılacak Olgun Gençlik Merkezi’ni ziyaret eden Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, “Bu merkezimiz adını da verdiğimiz gibi emeklilerin, daha çok belli bir yaş grubuna gelmiş olan insanlarımızın daha rahat vakitlerini geçirebilecekleri bir ortam hazırlamak için yapıldı. Geçtiğimiz dönem Mustafa Bozbey Başkanımızla beraber bu konuyla ilgili yapmış olduğumuz değerlendirmeler de bu alanın bu şekilde değerlendirilmesinin güzel olacağını düşündük ve bu çalışmayı başlattık. Bugün burada bin 300’ün üzerinde kayıtlı üyemiz var. Bugün bağlama kursları var. Değerli kursiyerler benden ut kurslarıyla ilgili talepte bulundular. Diğer atölyelerimizde resim, İngilizce, çini kurslarını içerisinde barındırıyor. Biz bu alanları daha çok genişletmek istiyoruz. İkinci merkezimizi Beşevler’de Yumurta Tepe adını vermiş olduğumuz bölgede açmayı düşünüyoruz. Çok yakın bir zaman içerisinde orasını da faaliyete geçireceğiz. Üçüncü merkezimiz için ise Cumhuriyet Mahallemizde düşündüğümüz bir alan var. Orasını da önümüzdeki yılın yazına yetiştirmeye çalışacağız. Bu aktiviteleri hep beraber bütün Nilüfer’de yaygınlaştırarak devam etmek istiyoruz” dedi. Bursa’nın her yerinden katılım sağlanabilir Pandemi döneminin kursları biraz engellediğini sözlerine ekleyen Erdem, “Evlerimizden çıkamadık. Belli yaş grupları maalesef evlerde kalmak zorunda kaldı. Ama bugün kendimizi daha rahat hissediyoruz. Yine korunmaya devam ederek, tedbirlerimizi alarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu merkezlerimiz ücretsiz ve 55 yaş üzerindeki bütün vatandaşlarımız kayıt olabilirler. Bursa’nın her ilçesinden vatandaşlarımız bu kurslara katılabilir” diye konuştu. Bağlama kursuna gelen Güler Ganis, “Bağlama kursuna biraz geç başladım. Öğrenemem diye korktum ama hocam bana yardım etti. Arkadaşlara yetişmek üzereyim. Şimdiye kadar çalışıyordum, sonra da torunlara baktım. Ama içimde ukdeydi. Ben buradan çok memnunum” ifadelerini kullandı. Bir diğer kursiyer ise, bağlama çalmanın insanı rahatlattığını kaydederek, “3 yıldır bu kursa geliyordum fakat bağlamaya yeni başladım. Daha önce İngilizce kursuna geldim. Ritim kursu da aldım onlar bitince bağlamaya başladım” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.