Hava Durumu

KARYAĞMAZ KIRSAL DÖNÜŞÜM’DE KURA ÇEKİMİ TAMAMLANDI

Mustafakemalpaşa’nın 132. mahallesi olan ‘Karyağmaz Kırsal Dönüşüm Projesi’nde kura heyecanı yaşandı.

Haber Giriş Tarihi: 25.10.2021 13:09
Haber Güncellenme Tarihi: 25.10.2021 13:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenimarmaragazetesi.com/
KARYAĞMAZ KIRSAL DÖNÜŞÜM’DE KURA ÇEKİMİ TAMAMLANDI

Orman Köylülerinin Kalkındırılmasının Düzenlenmesine ilişkin kanun kapsamında 2010’da alınan Bakanlar Kurulu kararı gereği Balıkesir Dursunbey’e bağlı Karyağmaz Mahallesi’nin Mustafakemalpaşa’ya naklinin ardından hak sahipleri evlerine kavuştu.  164 m2’lik 2 katlı 3+1 bahçeli 404 konut ve 100 adet ahır için Karyağmaz Külliyesi’nde noter huzurunda kura çekimi yapıldı. Büyük ilgi gören kura çekimi, Bursa Çevre ve Şehircilik Müdürü Mehmet Ersan Aytaç ve teknik personel gözetiminde, Mustafakemalpaşa 2. Noter Başkâtibi Bahattin Türker huzurunda gerçekleştirildi. Saat 14.00’da başlayan kura çekimi öncesi Karyağmazlı hak sahiplerine AK Parti 22. ve 23. Dönem Balıkesir Milletvekili ve Hazine ve Maliye Bakanlığı İç Denetim Koordinasyon Kurulu Başkanı Dr. Ali Osman Sali tarafından bilgiler verildi. Türkiye tarihinde bir ilke imza atılan taşınmanın mimari olan Ali Osman Sali, 4 yıllık inşaat çalışmalarının ardından 700 dönümlük arazide yeni nesil yerleşim modeli ortaya çıktığını söyledi. Karyağmaz’ın 1940’lı yıllarda Mustafakemalpaşa’ya bağlı olduğunu hatırlatan Sali, kırsal dönüşüm adını verdiği projenin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘yatay mimari’ vizyonuna uygun olarak hayata geçirildiğine işaret etti.

TAPULAR TESLİM EDİLECEK

Literatüre ‘kırsal dönüşüm’ kavramını kazandıran Sali; “Proje kapsamında, 404 konut, 1 köy konağı, 42 adet ahır (Tip 1), 58 adet ahır (Tip 2), 1 adet 3 blok kapasiteli 16 derslikli okul (400 öğrenci), 1 adet cami ve şadırvan, yol, içme suyu, kanalizasyon ve yağmur suyu inşaatı tamamlandı. Yeni Karyağmaz yalnızca bir iskân yeri değildir, aynı zamanda külliyesi ve okuluyla bir kültür vadisi olacak. Hak sahiplerine evlerinin hayırlı olmasını diliyorum. 2 ay sonra kurada adı çıkan kişiler ile sözleşmeler imzalanacak. 2022 yılı başında tapular teslim edilecek ve taşınma işlemi nihayete erecek. Gayrimenkullerin bedeli, değer takası sistemine göre mahsup edilecek. Anahtar tesliminden itibaren 20 yılda eşit taksitler halinde devlete ödenecek” dedi.  Karyağmaz’ın taşınması sonrası hukuken Balıkesir Dursunbey’e bağlı bir yerleşim yerinin kalmadığını,  6 bin 500 dönüme yakın bina ve arazinin Orman Genel Müdürlüğü tarafından kamulaştırıldığını söyleyen Ali Osman Sali; “Kuraya katılmayan köylülerimiz, Dursunbey’e bağlı Delice Mahallesi’nin bir mezrası olarak eski Karyağmaz’da yaşamaya devam edebilecek” dedi.  Bursa Çevre ve Şehircilik Müdürü Mehmet Ersan Aytaç ise Karyağmaz’ın taşınma işlemlerinin 16 yıl önce başladığını hatırlatarak; “ İşe başlayalı 16 yıl geçti ve kura çekimi aşamasına geldik. Bundan sonraki sürecin herkes için hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

KÖYLÜLER HEYECANLA TAKİP ETTİ

Sabah erken saatlerde Mustafakemalpaşa’ya 2 kilometre mesafede bulunan yeni Karyağmaz’a 60 kilometre uzaklıktan gelen köylüler, 5 saate yakın süren kura çekimini heyecanla takip etti. Kura çekimi sonrası yeni evlerini gezen hak sahipleri, sözleşmelerin imzalanmasının ardından 2022 yılı başında konutlarına geçebilecek. 3 bin 500 kişinin yaşadığı Karyağmaz, taşınmanın tamamlanmasıyla birlikte Mustafakemalpaşa’nın 132. mahallesi olacak.  

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.