Hava Durumu

ORHANGAZİ’DE PATLICAN HASADI BAŞLADI

Haber Giriş Tarihi: 27.07.2020 13:07
Haber Güncellenme Tarihi: 27.07.2020 13:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenimarmaragazetesi.com/
ORHANGAZİ’DE PATLICAN HASADI BAŞLADI

Orhangazi’nin sebze konusunda en fazla rekolteye sahip olan patlıcanın hasadına başlandı.  İlçe genelinde bulunan patlıcan tarlalarında yoğun mesai harcayan çiftçiler, ilk mahsullerini topluyor. İstanbul ve çevre illere ihraç edilen patlıcanların bu yıl para etmesi umudu ile çiftçi hasada devam ediyor. 

Orhangazi’nin zeytinden sonra en çok rekolteye sahip ürün olan patlıcanların toplanmasına başlayan çiftçiler tarlalarında yoğun mesai harcıyor. Orhangazi’de İlçe Tarım verilerine göre yıllık patlıcan üretiminin 4 bin 238 dekarla 16 bin 952 ton düzeyinde olduğunun altını çizen Orhangazi İlçe Tarım Gıda ve Havancılık Müdürü Gürkan Kabul, dönüm başına ortalama üretimin 4 ton olduğunu söyledi. Ekilerek bakımı yapılan patlıcanlarda mahsullerini toplayan Orhangazi Yeniköylü çiftçi Tolga Beşeoğlu ise konu hakkında bilgi verdi.

“İŞ BAŞINDA MASRAFLA BAŞLIYORUZ”

100 dönüm arazi üzerine patlıcan ektiğini belirten çiftçi Beşeoğlu 15 yıldır bu işi yaptığını vurgulayarak “İşlerimize önce yer kiralamak ile başlıyoruz. Sonrasında ekim için yer hazır hale getiriliyor. Bir patlıcan ekilen yere uzun süre ekim yapılamıyor. Fakat bizler bu sorunu çözmek için aşılı patlıcan kullanıyoruz. Aşılı patlıcan kendi özelliği olarak burada yetişiyor ve ürün veriyor. Bu yıl çim adedini 2,75 TL’den aldık. Her yıl mazot gübre ve işçilere zam yapılıyor. Fakat üretim sonunda satış yaptığımız patlıcanların fiyatı hep aynı. Bu konular bizleri zorlasa da işimizi yapmaya devam ediyoruz. İcar yapılan yer ücreti, çim, sırık, tarım ilaçları, işçi, mazot derken neredeyse bir servet ödüyoruz” dedi.

“BACASIZ FABRİKA TARIM ÜRETİMİ”

Beşoğlu, “Çalışanlarımızın neredeyse tümü bayan, konuda istihdam da sağlıyoruz. Yaz tatillerinde öğrenciler de bizimle çalışmaya geliyor. Her yıl artış gösteren yevmiye bu yıl ortalama 80-100 TL arasında değişiyor. Her yıl onlarca kişiye iş kaynağı oluyor. Havaların bu yıl geç ısınmasından kaynaklı rekolte ilk mahsullerimizde belli olmayacak gibi. Fakat ikinci mahsullerimizden rekolteyi bekliyoruz. Termometrelerin zaman zaman 35 dereceyi aştığı Orhangazi Ovasında, çalışmak zorunda kalan çiftçiler kavurucu sıcaklar altında, geçimlerini sağlayabilmek için patlıcan hasadı yapıyor. Diğer yandan da sıcaklıklardan korunmak için sabahın erken saatlerinden günün en sıcak olduğu öğle vakitlerine kadar çalıştıklarını söylüyorlar” ifadelerini kullandı.

“EMEĞİMİZİN HAKKINI ALMAYI UMUT EDİYORUZ”

Yapılan zamların kendilerini zorladığını aktaran Beşoğlu, “Tarım ilaçları ve mazota yapılan zamlar bizleri zorluyor. Hükümet yetkilileri her hangi bir doğal afette ürünlerimizi güvence altına alıyor. Fakat bizler üretim esnasında gübre ve mazot fiyatlarında zorluk çekiyoruz. Bu fiyatların minimum da olsa aşağı çekilmesinde yarar var. Patlıcanın büyük bir bölümünü İstanbul’a ihraç ediyoruz. Patlıcan fiyatlarına yön veren İstanbul Patlıcan Borsası fiyatları henüz açıklamadığı için şu an fiyat politikası hakkında konuşmak biraz zor. Fiyatların artmasını ve emeğimizin hakkını almayı umut ediyoruz. Fakat üreticiden alınan patlıcan pahalıya satılıyor. Bizler pazardan alınan fiyatların çok altında satış yapıyoruz. Bu fiyatın hasat maliyetini karşılayamadığını ifade eden Tolga Beşeoğlu, “Biz bu işi yaparken maliyetini toplayamıyoruz. Patlıcanı aşağı yukarı 3,5 liradan satmamız gerekirken, 1,5 kuruşa satıyoruz. Patlıcanı ancak 3,5 liradan satarsak maliyetimizi karşılayabiliriz” diye konuştu.

“BİN 500 TON REKOLTE BEKLENİYOR”

Bin 500 ton rekolte beklendiğini vurgulayan Beşoğlu, “100 dönüm arazi üzerinde yetiştiğimiz patlıcanlardan bin 500 ton rekolte bekliyoruz. Çok iyi bakımını yaptığımız patlıcanların yüzümüzü güldürmesini bekliyoruz. Bahçelerden toplanan taze ürünler, kadın işçiler tarafından karton kutulara diziliyor ve bahçeden sebze ve meyve haline gönderiliyor. Öncelikle İstanbul’daki hallere gönderilen taze patlıcanlar için, ilçeye gelip yerinden satın alan AVM’ler de oluyor” açıklamasını yaptı. (Editör: Batuhan Ersek)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.