Hava Durumu

Rusya, AKKA’dan çekildi!

Rusya, Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Antlaşması'ndan Resmi Olarak Ayrıldı

Haber Giriş Tarihi: 09.11.2023 22:47
Haber Güncellenme Tarihi: 09.11.2023 22:47
Kaynak: NURCAN ŞENER
https://www.yenimarmaragazetesi.com/
Rusya, AKKA’dan çekildi!

Rusya, Avrupa'nın güvenlik yapısında önemli bir yer tutan ve Soğuk Savaş sonrası imzalanan Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Antlaşması'ndan (AKKA) resmi olarak çekildiğini duyurdu. Bu karar, Rusya'nın uluslararası güvenlikle ilgili anlaşmalardan uzaklaşma eğilimini sürdürdüğünün göstergesi olarak değerlendiriliyor.

1990 yılında imzalanan ve dönemin iyimser ruhunu yansıtan AKKA, taraf ülkeler arasında konvansiyonel silahların sayısının ve dağılımının kontrol altında tutulmasını amaçlıyordu. Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, anlaşmanın "tarih" olduğu ve Rusya'nın güvenlik çıkarları açısından kabul edilemez hale geldiği belirtildi.

Rusya, antlaşmadan çekilme kararını, ABD'nin NATO'yu genişleterek bölgesel güvenliği tehdit ettiği ve antlaşmanın hükümlerinin kendi ulusal çıkarlarına artık uymadığı gerekçeleriyle almıştı. Bu hamle sonrası NATO'dan gelen tepki de gecikmedi; ittifak, Rusya'nın adımını Avrupa-Atlantik bölgesinin güvenliğine zarar verici olarak nitelendirdi.

Hatırlanacağı üzere Rusya, AKKA'nın uygulanmasını 2007 yılında askıya almış ve 2015 yılında da tamamen katılımını durdurmuştu. Antlaşmanın resmi feshine yönelik süreç Mayıs ayında Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma'nın onayı ve ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kararname imzasıyla tamamlanmıştı.

HABER:NURCAN ŞENER

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.