Hava Durumu

Seçim Öncesi Altın Talebinde Büyük Patlama

Altın fiyatlarının rekor seviyelere ulaşması ve 31 Mart yerel seçimlerine yönelik artan belirsizlik, vatandaşları yatırım aracı olarak altına yönlendirdi.

Haber Giriş Tarihi: 24.03.2024 15:46
Haber Güncellenme Tarihi: 24.03.2024 15:52
Kaynak: HANDAN EFE
Seçim Öncesi Altın Talebinde Büyük Patlama

Altın fiyatlarının rekor seviyelere ulaşması ve 31 Mart yerel seçimlerine yönelik artan belirsizlik, vatandaşları yatırım aracı olarak altına yönlendirdi. Ancak bu süreçte, hem vatandaşlar hem de kuyumcular için altın bulmak adeta bir çileye dönüştü. Vatandaşların altın talebi karşısında kuyumcular, özellikle 1 ve 5 gram altın bulmada büyük zorluklar yaşadıklarını ifade ediyor.

Samsun Kuyumcular Odası Başkanı Salih Özman'ın açıklamalarına göre, piyasadaki altın miktarı talebi karşılayamıyor. Özellikle düşük gramajlı altınların bulunurluğu ciddi şekilde azalmış durumda. Döviz destekli süren altın fiyatlarındaki yükseliş, makasın 250 TL'ye kadar ulaşmasına neden oldu. Kuyumcular, resmi satış rakamları ile piyasadaki satış fiyatları arasında büyük bir fark olduğunu belirtiyor.

Başkan Özman, altın fiyatlarındaki farkın gram altında 200-250 TL'ye ulaştığını, bu durumun altın alışverişlerinde önemli bir etken olduğunu vurguluyor. Ayrıca, seçim öncesi gram altına olan talebin patlama yaptığını, ancak piyasada bulunan altın miktarının bu talebi karşılayamadığını dile getiriyor. Yüksek gramajlı altınlar bulunabilirken, vatandaşların büyük çoğunluğunun tercihi olan 1 ve 5 gram altınların piyasada nadir bulunduğunu ifade ediyor.

Kuyumcular ve vatandaşlar arasında oluşan bu durum, altın ithalatına getirilen sınırlamalar ve altın üreten firmaların daha çok 50 gram gibi yüksek gramajlı ürünler üretmesiyle daha da karmaşık bir hale geliyor. Eldeki gram altını bozdurmak istemeyen vatandaşlar ve yeterli miktarda altın bulamayan kuyumcular, seçim öncesi ekonomik belirsizliklerin ortasında zor bir dönemden geçiyor.

Kaynak: HANDAN EFE

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.