Hava Durumu

BURSA'DA GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ NE DURUMDA?

Haber Giriş Tarihi: 25.07.2020 10:38
Haber Güncellenme Tarihi: 25.07.2020 10:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenimarmaragazetesi.com/
BURSA'DA GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ NE DURUMDA?

Özel haber / Ümmü gülsüm Kul

Pandemi sonrasında sıkışan ekonomide emlak sektörünün son durumunu 16 yıllık tecrübesi ile Bursalılara kılavuz olan Asker Karataş’a sorduk. ‘Hem Cana Hem Cebe Yakınız” sloganı ile gayrimenkulde güvenilir bir ada sahip olan Asker Emlak Firmasının sahibi Asker Karataş son günlerde konut fazilerinin 0,59-0,69 bandına çekilmesinin Bursa’nın konut stoğunu eriteceğini belirtti. Emlak sektöründe yıllardır faaliyette olduklarını belirten Asker Karataş;  “Sanayi kenti Bursa, gayrimenkulde de önemli projelere ev sahipliği yapıyor. Sanayileşmenin getirdiği gelişmeyle birlikte İstanbul'a yakın olması, doğası ve tarihi yapılarıyla yabancıların da konut almak için tercih ettiği Bursa, en son açıklanan haziran ayı verilerine göre en çok konut satılan yedinci il konumunda. 2019 yılının temmuz ayı sonu itibariyle Bursa'da toplam 30 bin adet konut satışı gerçekleşmişti. Bursa, yabancıya konut satışında ise İstanbul, Ankara, Antalya'dan sonra genel anlamda aradan geçen 1 yıla rağmen dördüncü sırada geliyor” dedi.

“NİLÜFER DİĞER İLÇELERE GÖRE 10 ADIM ÖNDE”

Karataş; “Bursa'da ortalama konut metrekare satış fiyatı 2 bin 376 lira, ortalama konut fiyatı ise 315 bin lira olurken, ortalama kiralar ise bin 295 lira ve konut yatırımının geri dönüş süresi de 19 yıl olarak ifade ediliriz. Bursa'da konut satış fiyatlarının en yüksek olduğu ilçeler sırasıyla Mudanya, Nilüfer, Osmangazi, Yıldırım ve Kestel. Mudanya'da ortalama konut metrekare satış fiyatı 2 bin 358 lira, Nilüfer'de 2 bin 300 lira, Osmangazi'de bin 966 lira, Yıldırım'da bin 947 lira, Kestel'de ise bin 854 lira civarında seyrediyor.Bursa'da son 4 yılda konut satış fiyatlarının ortalama yüzde 60 oranında artış tespit ettik. Bursa'nın Türkiye'de en fazla konut satışı yapılan beşinci il konumuna doğru hızla gidiyor. Bu konut stoğu diğer iller bazında daha fazla olan Bursa için bir avantaj. Son 10 yılda Nilüfer ilçesinde konut projelerinin dikkat çekici bir şekilde arttı. Özellikle; Balat, Özlüce, Altınşehir'de lüks konsept konut projeleri göze çarpıyor. Odunluk Mahallesi, konut projeleri, son 5 yılda inşaatı tamamlanan otel ve iş merkezleriyle beraber bölgenin prestijini arttıran ve kentin cazibe merkezi olarak yükselen bölgesi olarak ön plana çıkıyor. Son 2 yıl içinde Nilüfer ilçesinde 1+1 ve 2+1 stüdyo dairelere kıyasla Loft konseptli lüks konut projelerinde de artış söz konusu olduğu görülüyor. Mudanya ilçesinde ise yapımı tamamlanan ve devam eden deniz manzaralı lüks konsept konut projeleri dikkat çekmekte. Mudanya yazlık bölge olmaktan çıkmayı hedeflemiş durumda ancak doluluk oranının az olması ve buna bağlı olarak sosyal ve ticari alanların yetersiz olması, iş merkezlerine olan uzaklığı ve ulaşım kısıtlılığı gibi nedenlerle henüz dört mevsim yeterli doluluk oranını sağlamış durumda değil. Bunun yanında, İstanbul'a yakınlığı, deniz ve doğal güzelliklere sahip olması gibi özellikleri şehir dışından bu bölgeye talebi artırıyor" dedi.

“KENTSEL DÖNÜŞÜMDE DİKKATLİ OLMAYILIZ”

Türkiye'nin birçok noktasında başlayan kentsel dönüşüm hamlesi Bursa'da da yaşanıyor. Karataş, kentte çok fazla boş arsa stoğunun olmadığına işaret etti. Bu nedenle yerleşimi oturmuş merkez ilçelerinde ise geçmiş 3,5 yıl içinde başlayan kentsel dönüşüm projelerinin çoğunun tamamlanmak üzere olduğunu belirten Karataş; "Kentsel dönüşüm projeleri ile yaşı fazla olan konutların değeri önemli ölçüde arttı. Ayrıca kentsel dönüşüm projelerinin yapım süreciyle evlerinin yeniden inşa edilmesini bekleyen ev sahiplerinin süreli ev arayışlarıyla konut kiralama piyasasında da kent genelinde büyük bir artış yaşandı. Genelde orta ve orta alt gelir grubuna hitap eden Yıldırım ilçesinde, yeni yapılaşma oranının çok düşük olmasıyla buna bağlı olarak konutların metrekare birim değerlerinin kent geneline göre kısmen daha düşük kaldığını söylemek mümkün. Bursa’nın altyapı ve ulaşım sorunlarının tam anlamı ile çözülmesi sosyal donatı alanları yoğunluklu nüfus üzerinden ince hesaplanan projeler ile mümkün. Yıldırım ve Osmangazi merkezinin öncelikle planlanması daha uygun olacaktır. Firmamıza gelen müşteriye bir alıcı ya da satıcı değil, kardeşlik hukuku içerisinde doğru bilgi ve hizmetler ile yardımcı oluyoruz. Yüzyılın yükselen değeri doğru zamanda doğru yatırımla gayrimenkuldür. Alırken de, satarken de her zaman yanınızdayız.” dedi. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.