Hava Durumu

“KENTSEL DÖNÜŞÜM KAVRAMINI ANLAYAMADIK!”

Haber Giriş Tarihi: 15.07.2020 11:30
Haber Güncellenme Tarihi: 15.07.2020 11:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenimarmaragazetesi.com/
“KENTSEL DÖNÜŞÜM KAVRAMINI ANLAYAMADIK!”

Mehmet Ergül/Özel haber

“Kentsel dönüşüm böyle olmaz!”  İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şube Başkanı Mehmet Albayrak, Bursa’da ki kentsel dönüşüm hakkında “Siz bir siteyi yıkıyorsunuz, yerine yoğunluğu iki katına çıkan yeni bir site yapıyorsunuz. Bu dönüşüm değil bu yık yap anlayışıdır” dedi.

 

‘Kentsel dönüşüm konusunda tüm taraflar oturmalı ve ortak bir karar alınmalıdır’ diyen İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şube Başkanı Mehmet Albayrak: “Bursa’da bir kentsel dönüşümün varlığından bahsedilmesi de doğru değil zaten. Yapılanlar bizce İnşaat Mühendisleri Odası’nca yık yaptı, kentsel dönüşüm değildi. Kentsel dönüşüm böyle olmaz. Siz bir siteyi yıkıyorsunuz, yerine yoğunluğu iki katına çıkan yeni bir site yapıyorsunuz. Bu dönüşüm değil bu yık yap anlayışıdır. Bizim kentsel dönüşümden kastımız çöküntü bölgelerini ele alırsınız önce riskleri ortaya koyarsınız. Yani burası neden çöküntü bölgesi olmuş. Burada yaşayan nüfus ne kadar ne zamandan beri bu mahalle var, alt yapı yapısı nedir kaç nüfus yaşıyor. Ne kadar nüfus orada barınacak, burası nasıl yıkılacak, nasıl dönüştürülecek, ne kadar maddi anlamda ihtiyacımız var. Bunu yaparken bir ayağı da hukuksal alandır. İnsanlarla oturup bir masa etrafında konuşulması gerekiyor, onların ikna edilmesi gerekiyor. Yapılan dönüşümün onlar tarafından da benimsenmesi gerekiyor ki dönüşümden bahsedebilelim. Bursa’da yapılanlar doğru bir yaklaşım değildi. Sonucunu da hep birlikte görüyoruz yargı engeline takıldı. Biz diyoruz ki kentsel dönüşüm üç ayak üzerine oturmalı.  Bunlardan birisi hukuksal ayaktır hiç kimse bunu ciddiye almadı. Geldiğimiz noktada hepsi hukuk engeline takılmış durumda ve çözülmeye çalışıyor. Kentsel dönüşüm böyle olmamalı. Kentsel dönüşüm konusunda tüm taraflar oturmalı ve ortak bir karar alınmalıdır. Önümüzdeki süreçte bu olmazsa yine bir arpa boyu yok katedemeyiz.” dedi.

 

“Süper Hücre’ye hazırlıksız yakalandık”

 

Son zamanlarda Kestel ve İnegöl bölgesinde yaşanan sel felaketleri hakkında da açıklamalarda bulunan Albayrak: “Her 50 yılda bir dünyanın ısısı artıyor. Bunun yansımalarını doğal olarak yaşıyoruz. Ayrıca buzulla eriyor. Denizlerin seviyeleri yükselmeye başladı, iklimler değişiyor, ozon tabakasında problem var. Bunların hepsi bir bütün ve yansımaları sel gibi doğal afet gibi karşımıza çıkıyor. İlim ve bilim ancak gördüğüne ancak tedbir alabilir. Mesela süper hücre diye tabir edilen bir olay çıktı ve biz buna hazırlıksızdık aslında. Yeni yeni öğreniyoruz ve bunlara karşı önlem almaya çabalayacağız ve çabalıyoruz. Ülkemizin en güzide kuruluşlarından biri Devlet Su İşleri (DSİ)’dir. Sel ve su baskınlarına karşı DSİ önlem alıyor. Bursa genelinde DSİ ve BUSKİ Genel Müdürlüğü’nün birlikte hareket etmesi ile bu tür olaylara önlem alabileceğiz.” İfadelerini kullandı.

 

“Deprem güvenlikleri tam”

 

Bursa’da yeni yapılan binalar depreme dayanıklılığı konusunda, endişe edecek her hangi bir durum olmadığıı vurgulayan Albayrak: “Yeni yapılan binalar en son çıkan deprem yönetmelikleri çerçevesinde projelendirilerek yapılan binalar oldukları için deprem güvenlikleri tamdır. Projelerine uydukları sürece ki artık yeni yapılan binalarımızın tamamı yapı denetimlidir ciddi bir şekilde denetlenerek yapılmaktadır. Bu anlamda endişe edecek her hangi bir durum yok.” dedi.

 

“Vatandaş fayansına bakmayacak”

 

Bursa’mızın her tarafı yaşanabilir diyen Mehmet Albayrak: “Ancak sanayileşme ile 1980’li yıllardan sonra özellikle Bursa’mız bir anda çarpık yapılaşmaya başladı, hızlı göç aldı. Yerel yönetimlerimiz aslında buna yetişemedi. Yetişebilselerdi vatandaşın ihtiyacına cevap verebilselerdi Bursa’da şuan da kaçak yapılaşmadan bahsetmeyecektik. Her tarafı yaşanabilir olacaktı. Şuan itibarıyla Yıldırım’da çok yoğun bir kaçak yapılaşma var, Osmangazi’de de bu şekilde, Nilüfer’de de zaman zaman kaçak yapılaşma olduğunu görüyoruz. Ancak Yıldırım’da da, Osmangazi’de de çok güzel yapılaşmış bölgeler var. Burada vatandaşımızın talep etmesi gereken konu şudur, ‘Yaşayacağım bina depreme dayanıklı mı?’ bunu talep edecek buna bakacak, fayansına bakmayacak, musluğuna bakmayacak vatandaşımız, önce can güvenliği. Eğer bu konuda sorularına cevap alamıyorsa İnşaat Mühendisleri Odası var. Biz böyle sorunlar olduğunda da vatandaşımızın sorunlarını karşılarız onları bilgilendiririz.” dedi.

 

“Eğitimlerimizi aksatmamaya çalıştık”

 

Pandemi sürecinde inşaat sektöründen bahseden Albayrak: “Ülke durdu. Sadece bizim sektörümüz değil. Ne olup bittiğini kavramaya çalıştık sadece bir ay. Bilim insanları bile nasıl önlem alacağını bilemiyor, ciddi bir salgın dolayısıyla tüm sektörler gibi inşaat sektörü de durdu. Yavaşlamadı durdu. Durması da iyi oldu. Bulaşma riskini azalttık. İnşaatlarda biliyorsunuz çalışan işçilerimiz iç içedir. Biz de bu arada alınabilecek önlemleri konuştuk. Alabileceğimiz önlemleri aldık. Ve yeni yeni iş talepleri var bu da bizi mutlu ediyor. Hepimiz evdeydik bilgisayar başındaydık özellikle genç meslektaşlarımıza nasıl ulaşabiliriz diye düşündük. Toplantılarımızı interaktif alanlarda yapmaya başladık. Toplantılarımızdan geriye durmadık, seminerlerimizden de geriye durmadık. Bu süreçte İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi isminde bir youtube kanalı açtık. Oradan hocalarımızın seminerlerini vermelerini sağladık. Belki sosyal aktivite yapamadık ama eğitim anlamında eğitimlerimizi aksatmamaya çalıştık.” dedi.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.